miercuri, 26 ianuarie 2011

Lectura ca trend

"[...] de dragul diversităţii citeşte o carte" scandau pe bit cei de la Paraziţii într-una din puţinele lor melodii cuminţi. NU cred că se refereau la ceea ce vine să sublinieze această statistică când strigau în final "cărţile educă spiritul". Dacă citim ceva doar pentru că e la modă sau pentru a ne da interesanţi cu nişte cărţoaie glossy sau cu e-book reader-ul atunci mai bine ne-am abţine că oricum nu ne alegem cu mare lucru şi chiar nu impresionăm pe nimeni.

statistica preluată de pe Prelude in E minor

6 comentarii:

  1. Anti_tristule ai postat o statistică foarte tristă...

    RăspundețiȘtergere
  2. Gresit. E foarte stupid sa zici ca mai bine nu citesti decat sa citesti Harry Potter.

    In primul rand cine esti tu sa spui ca unele carti sunt mai bune decat altele? Nu tot romanul de rand poate intelege tratate de specialitate scrise de academicieni sau mesajul subtil din rimele lui Eminescu. Iar tu esti un ignorant, crezi ca esti cool daca te asezi impotriva mainstream-ului comercial.

    RăspundețiȘtergere
  3. prietene, se prea poate sa fiu un ignorant, dar chiar nu am pretentia sa fiu cool, ci din contra: cool se vor cei care fac abuz de literatura asta scrisa la metru! gandeste-te numa la tema de fond a celor doua serii si o sa vezi ca nu e lucru curat. dk nu as fi vazut copii si chiar seminaristi deformati de Harry Potter poate k nici nu m-as fi obosit sa iti raspund: decat sa citesti ceva vatamator, mai bine stai pe coada ta. asta este strict opinia mea. nu este o nici macar teologumena asa k nu ma astept sa o accepti. doar ca raul are intotdeauna tendinta sa se prezinte ca un bine aparent, pentru a nu fi identificat. ramane ca tu sa ai discernamantul de a-l vedea, mai ales ca alternativa nu este sublimitatea lui Eminescu sau tratatul savant... librariile baltesc de carte buna si literatura soft

    RăspundețiȘtergere
  4. Pana la urma e rau sa citesti sau ce? Si de ce va pasa atat de mult ce citesc altii? Daca nu vor sa evolueze pot citi si in carti de tarot sau in bobi ori cafea. De ce va pasa din moment ce voi nu cititi asa ceva? Vreti o reforma prin care sa ni se impuna ce sa citim? Apropos de mainstrean o manipularea exista si la acest nivel, poate prea subtila pentru a fi sesizata (Ade___ul: 100 de carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca! *nu sa le citesti). Altceva e mult mai interesant in sondaj: e acolo un 24% - not a recreational reader (only reads for school), desi si in cazul asta, daca s-ar respecta bibliografia pt fiecare nivel de invatamant, oamenii ar citi destul de mult cat sa poata fi considerati cititori "educati". deci in ce priveste acel 24% de "not recreational reder" nu va panicati sigur isi gasesc destinderea in alta parte si cu timpul probabil isi vor cultiva un gust pentru lectura. Revin. Nu inteleg de ce va plangeti? Scrieti voi carti si vreti sa vi le citim ori se simte complexul eventualului insucces in raport cu "Harry Poker" si "Twilight Sega"? Pana la urma fiecare citeste ce vrea. Sfintilor Parinti le-a fost suficient Ceaslovul si/sau Sfanta Scriptura. Nu mai incercati sa simulati atacuri de panica la vederea graficului. chill!

    RăspundețiȘtergere
  5. bine Unq-le, spune tot ce ai pe inimă! ai citit şi tu ceva Harry Potter la viaţa ta sau ce te-a făcut să rupi tăcerea? pune mai multe cap la cap şi postează un articol nu un comment!
    te îmbrăţişez de pe metereze

    RăspundețiȘtergere
  6. @ lupu moralist: nu ma intereseaza cartile in genul HP & co. poate daca ar fi fost tradusi in limbi de circulatie pt genul basmelor sau povestirilor fantastice mai interesant ar fi un Petre Ispirescu sau B.P. Hasdeu. am rupt tacere. o sa vina si recenzia.

    RăspundețiȘtergere