marți, 26 aprilie 2011

Good Will Hunting



Director: Gus Van Sant
Won 2 Oscars. Another 16 wins & 35 nominations See more awards »
Anumitor filme le dispare poleiala după ce este înlăturat învelisul de Oscar. Good Will Hunting nu face parte din această categorie. Inedit poate fi considerat faptul că doi dintre actorii principali ai filmului au scris scenariul (Matt Damon şi Ben Affleck). Însă de apreciat este faptul că Gus Van Sant reuşeşte să le transpună excelent viziunea. Filmul demonstrează că genialitatea apare în cele mai neaşteptate locuri. Adică într-un copil orfan, a cărui viaţă s-a limitat la bătăile primite de la tatăl său adoptiv şi de la ceilalţi copii de la orfelinat. Astfel devine incapabil să se ataşeze cu adevarat de persoanele din jurul său şi fiind mereu speriat că ar putea fi „abandonat” din nou.

Will Hunting (Matt Damon) este un tânăr spălător de podele al insitutului MIT. Un geniu în adevărătul sens al cuvântului şi înzestrat cu o capacitate intelectuală de invidiat el este descoperit de profesorul Lambeu (Stellan Skarsgard), un adevarat expert în ale matematicii. Acesta îi prevede un viitor strălucit, dar din nefericire temperamentul lui Will îşi spune mereu ultimul cuvânt. Fiind obişnuit să părticipe la lupte în baruri şi să fie violent ori de cate ori are ocazia, Will ajunge să fie condamnat la închisoare. Profesorul îi plateşte cauţiunea pentru a-l ajuta. Acest lucru pare sa fie destul de greu, Will nerenunţând la atitudinea sa arogantă. Astfel el este nevoit să consulte un psiholog de două ori pe săptămână şi după numeroase eşecuri ajunge la Sean Maguire (Robin Williams). Acesta din urmă încearca să-l ajute pentru a profita de talentul pe care îl are şi să facă un lucru util cu viaţa lui. Aşadar, încearcă să-l determine pe Will în transformarea dintr-un puşti arogant şi imatur într-un bărbat responsabil.
Good Will Hunting prezintă povestea unui tânăr care fiind nevoit să-şi poarte singur de grijă de la o vârstă fragedă devine uşor sociopat însă are calitatea de a fi cultivat. Ajunge să se mulţumească cu o viaţă normală ce implică o slujbă prost platită şi vizionatul de meciuri împreună cu prietenii săi. Will refuză să îşi exploateze geniul, mulţumindu-se să-l folosească doar în situaţii inutile şi doar pentru a-şi impresiona amicii.
Matt Damon a reuşit să obţină şi o nominalizare la Oscar pentru rolul lui Will, dar Jack Nicholson a ieşit câştigător pentru prestaţia din As Good As It Gets. Un alt rol notabil, este cel al lui Sean, jucat aici de Robin Williams. Acesta interpretează memorabil şi dovedeşte că este unul dintre cei mai buni actori de la Hollywood, reuşind să obţină chiar şi un premiu Oscar. Relaţia dintre Will şi Sean este una emoţionantă. Will reuşeşte să lege o relaţie nu doar de prietenie cu psihologul său, ci şi una specific familială, dintre un tată şi fiul său. Mulţi critici de film au fost de părere că Good Will Hunting ar fi cel mai bun film al anului 1998 şi că ar fi net superior Titanicului. Trebuie menţionat faptul că cele două filme nu se pot compara chiar dacă au candidat împreună pentru Oscar la diferite categorii.
Astept impresiile voastre.
Filmul poate fi gasit aici, aici si aici sau poate fi vizionat online aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu