duminică, 28 noiembrie 2010

Spring, Summer, Autumn, Winter... and Spring


Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (Spring, Summer, Autumn, Winter... and Spring)
Director: Ki-duk Kim
Writer: Ki-duk Kim
Acest review nu se adresează celor care sunt obişnuiţi cu vizionare filmelor caştigătoare sau nominalizate la oscar ori aflate în box office-ul american. De ce? Pentru ca în primele 5 minute nu se comite nici o crimă, nu are loc nici o deflagraţie cumplită şi nici un condamnat la închisoare pe viaţă nu evadează. De-acum ştiţi deja cui îi este adresat acest scurt review. Nu are rost aici să adaug completări despre regizor pentru că le veţi găsi singuri la un simplu click pe IMDB, ci doar o sa rezum firul epic al poveştii. Acţiunea se desfăşoară într-un cadru nenatural aş putea spune, dar în plină natură în adevăratul sens al cuvântului.
Într-un templu budist plutitor, aflat pe un lac izolat, un călugăr are grijă de un copil pe care încearcă să-l înveţe cum să devină şi el la rândul lui călugăr. Până aici nimic sclipitor. Însă maniera în care este filmat, cadre mobile, puţine statice, scenariu scurt, dar concis, personaje puţine, acronic şi aspaţial, sunete calde din natură (adieri de vânt, susur de apă) îndeamnă la trăiri interioare pe cât de simple pe atât de profunde. Nu, nu sunt un miluitor mistic ce vă îndeamnă să căutaţi nirvana, dar filmul, cu toate că pe alocuri poate părea monoton, încurajează la opriri în loc, căutari interioare, meditaţii, reculegeri sau într-un sens creştin la rugăciuni până la isihie (asta în cazul în care mi se permite o paralelă între acest film şi Ostrovul lui Pavel Lungin). „Calmează spiritul şi întoarce-te la sursă! Curăţă trupul şi mintea! Înlătură orice gând rezidual: răutatea, egoismul, dorinţele.” Pe lângă toate acestea regizorul a pus accentul pe numeroase simboluri budiste, de la sutre, până la animale, aflate mai mult sau mai puţin prin zodiace. Astfel găsim peştele, broasca, şarpele, câinele, cocoşul, pisica, ţestoasa, copacul bătrân, barca ce traversează lacul spre acele porţi care se deschid sau se închid în funcţie de vizitator şi toate acestea într-o ciclicitate a anotimpurilor „spring, summer, fall, winter … and spring”, dar şi într-o evoluţie din punct de vedere spiritual, a persoanei. Aş îndrăzni să menţionez că fiecărui capitol îi corespunde un simbol specific fiecărui anotimp: primavara - câine – copilarie, vara - cocoş – tinereţe, toamna - pisică – adult, iarna - şarpe – batrâneţe. Însă filmul poate fi privit din perspectivă mult mai complexă având în vedere că însuşi regizorul intervine pe platoul de filmare şi se exprimă.
Aş spune că nu este un film pentru orice spectator. Dialogurile destul de rare, filosofia simplă, dar simbolistică vă poate alunga din faţa ecranului. Impresia lăsată după vizionare este una puternic spirituală chiar dacă scormoneşte în adâncul fiinţei umane, chiar dacă o tulbură ca mai apoi să ofere o soluţie, dar nu în final, ci subtil, aproape de un adevăr budist: „dorinţa trezeşte dorinţa de a avea, iar aceasta trezeşte intenţia de a ucide”. Vizionare placuta!
PS: Filmul poate fi gasit aici sau aici.

9 comentarii:

  1. foarte reusit materialul! felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer, am fluturi in stomac. Ma bucur ca l.ai postat. Cand l.am citit prima data nici nu mi.am dat seama ca e scris de tine, nu ca eu n.as fi stiut cat de bun esti:) L.am gasit scris cu atata grija, corect pana la virgula, original, atat de profund incat chiar m.ai facut sa vreau sa vad filmul. Felicitari!!! Te pup din tot sufletul!

    RăspundețiȘtergere
  3. de indata ce-o sa ajung acasa o sa pun doua linkuri de unde puteti downloada filmul, iar dupa asta astept comentarii. salve!

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumos...de abia astept sa-l vad si intr-adevar interesanta postare, felicitari si la mai multe de acest gen.

    RăspundețiȘtergere
  5. o rugaminte insa am, daca ma poate ajuta cineva, as vrea sa-l vad online, ma poate indruma cineva?multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  6. pentru cei care sunt interesati postez mai jos doua linkuri de unde puteti downloada filmul. enjoy! PS: filmul este gazduit pe site timp de 10 zile.
    1. http://dl.transfer.ro/transfer_ro-05dec-67171b29b2b0.zip
    2. http://dl.transfer.ro/transfer_ro-05dec-3d3ba0ea5f170.zip

    RăspundețiȘtergere
  7. multumesc din suflet!!!merge foarte bine

    RăspundețiȘtergere