joi, 25 noiembrie 2010

Document: o limbă uşoară

Răsfoind prin nişte „almanahe” am dat peste următorul material şi mi s-a părut prea tare să nu îl propun spre lectură şi altora. Viel Spaß!!!


Profesorii de limba germană spun că cine ştie ceva latină şi este obişnuit cu declinările, le poate face uşor şi în germană. Totul e spun ei să începi cu articolele der, die, das, den, des, dem, pentru că tot ce urmează este de o logică dezarmantă. Să luăm un exemplu, dintr-un manual de limba germană, o carte minunată cu coperte cartonate, editată la Dortmund, care ne povesteşte obiceiurile hotentotzilor (auf deutsch: hottentotten).


Cartea descrie cum cangurii (beutelratten) sunt prinşi şi închişi în cuşti (kotter) acoperite cu o pânză (lattengitter) care să-i protejeze de ploaie. Aceste cuşti se numesc cuşti acoperite cu pânză, adică lattengitterkotter, iar atunci când în ele se află canguri devin lattengitterkotterbeutelratten.
Într-o bună zi continuă povestea hotentotzii au arestat un asasin (atttentater), acuzat că a ucis mişeleşte o mamă (mutter) hotentotă (hottentottenmutter), care avea un fiu cam tâmpit şi cam bâlbâit (stottertrottel).
O asemenea mamă se numeşte în germană hottentottenstottertrottelmutter iar asasinul ei este un hottentottenstottertrottelmutterattentater. Potera care a reuşit să-l captureze pe asasin l-a închis, provizoriu, într-o cuşcă pentru canguri (beuterlattenlattengitterkotter) dar prizonierul a reuşit să evadeze. Imediat, toţi au plecat în căutarea evadatului şi, dintr-o dată, un războinic hotentot a strigat:
L-am prins pe asasin?
Pe cine ai prins??!!!
Pe lattergitterkotterbeutelratteratenttater, răspunse războinicul
Asta înseamnă asasinul din cuşca pentru canguri, acoperită cu pânză? întrebă şeful hotentoţilor.
Da, e chiar Hottentottenstottertrottelmutterattentater (asasinul mamei hotentote a copilului cam tâmpit şi bâlbâit).
Aha! zice şeful hotentoţilor. Puteai să-mi spui, pur şi simplu, că l-ai prins pe Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentater....
Simplu, nu?

2 comentarii:

  1. da, intr-adevar o limba foarte usoara si foarte precisa, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. chiar usoara nu as zice, mai ales cand iti plezneste buza la fiecare umlaut

    RăspundețiȘtergere