joi, 7 iulie 2011

Baraka (1992)


Director: Ron Fricke
Writers: Constantine Nicholas (treatment), Genevieve Nicholas (treatment)
1 win & 1 nomination See more awards »
Baraka este un film din 1992, non-narativ, regizat de Ron Fricke. Titlul este un cuvânt care înseamnă binecuvântare într-o multitudine de limbi.
Filmul este deseori comparat cu celebrul Koyaanisqatsi, din 1982, primul dintre filmele Qatsi ale lui Godfrey Reggio, la care cineastul Ron Fricke colaborează, amândouă folosind aceiaşi tema - imaginea.
Baraka nu are nici o intriga, nici o poveste, nici un actor, nu dialoguri, nici voice-over-uri. În schimb, filmul foloseşte teme să prezinte noi perspective şi să evoce emoţii prin cinema pur. Baraka este o compilatie caleidoscopică, la nivel mondial, folosind evenimente naturale sau la voia întâmplării, din viaţa şi activităţile oamenilor pe Pamant.
În materiale Baraka are unele asemănări, inclusiv imagini de peisaje diverse, biserici, ruine, ceremonii religioase, şi oraşe în plină „viata”, ajutat de cadre fotografice pentru a capta pulsul mare de umanitate, „roiurile” activităţii de zi cu zi. Filmul dispune de un număr de cadre lungi de urmărire, inclusiv din Auschwitz si Tuol Sleng - transformate în muzee pentru a onora victimele lor (cranii stivuite într-o cameră), suprapuse de fotografii ale persoanelor implicate.
În plus, pentru a face comparaţii între fenomenele naturale şi tehnologice, aşa cum se întâmplă în Koyaanisqatsi, Baraka urmăreşte anumite aspecte din punct de vedere cultural la nivel universal: de exemplu, un cadru cu un tatuaj elaborat pe un mafiot japonez Yakuza scăldat într-o baie publică şi un nativ acoperit de vopsea cu motive tribale australiene.
După acestă itinerar prin cele 24 de ţări / 152 de locaţii (de pe 6 continente) prin care ne poartă filmul (Argentina, Australia, Brazilia, Cambogia, China, Ecuator, Egipt, Franţa, Hong Kong, India, Indonezia, Iran, Israel, Italia, Japonia, Kenia, Nepal, Polonia, Arabia Saudită, Tanzania, Tailanda, Turcia şi Statele Unite), unele vizitate, iar altele în plan de a fi cunoscute, ne dăm seama că „it’s all about human beings”.
Dacă veţi reuşi să treceţi peste primele zece minute (care probabil vi se vor părea aproape plictisitoare) şi vă pregătiţi să primiţi o „binecuvantare artistică” restul e de-a dreptul fără replică. Baraka nu este doar un film „mut” ci un film care te lasă mut de uimire. De foarte mult timp nu am mai simţit o emoţie atât de puternică faţă de o „opera de arta” contemporană.
Aşadar „Baraka” vorbeşte despre multe, mari sau mărunte dar mai ales depre „uman” în diversitatea lui şi în unicitatea lui în acelasi timp.
Filmul poate fi găsit aici sau aici şi poate fi vizionat online aici ori aici sau episodic pe youtube.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu