marți, 8 noiembrie 2011

Lectura saptămânii (trecute)

Am fost medic la Auschwitz, Dr. Miklos Nyiszli

Declaraţie
Subsemnatul Nyiszli Miklos, medic, fost deţinut în lagărul de concentrare de la Auschwitz, tatuat cu numărul A 8450, am scris -fără patimă, fără nicio exagerare, evitând orice efecte de stil şi respectând întocmai adevărul - această carte despre cele mai întunecate pagini din istoria omenirii, întrucât mi-a fost dat să fiu martor ocular şi să trăiesc sub ameninţarea crematoriilor şi a rugurilor de la Auschwitz, ale căror flăcări au mistuit milioane de bărbaţi, femei şi copii.
în calitatea mea de medic specialist pe lângă crematoriile de la Auschwitz, am întocmit şi semnat, cu numărul meu de tatuaj, nenumărate procese-verbale de autopsie şi medicină legală, care, după ce au fost contrasemnate de şeful meu, doctor Mengele, au fost expediate la adresa: Institut für rassenbiologische und antroplogische Forschungen, Berlin-Dahlem, unul dintre cele mai renumite foruri de ştiinţe edicale din lume. Este foarte probabil ca aceste documente să se afle şi azi în arhiva acestui mare institut de cercetări.
Lucrarea mea nu urmăreşte succesul literar. După cum atunci când am trăit cele mai neînchipuite orori am fost medic, nu scriitor, acum, când a sosit vremea să le aştern pe hârtie, le scriu cu condeiul medicului, fără pretenţii literare.

Oradea, martie 1946
Dr. Nyiszli Miklos

I.
O după-amiază toridă de mai; un vagon de marfă cu uşi ferecare şi cu plasă de sârmă ghimpată de la ferestre; aerul, îmbâcsit de emanaţiile a nouăzeci de oameni nespălaţi şi a tinetelor pline până la refuz, abia se mai poate respira.
Trenul deportaţilor - o garnitură compusă din patruzeci de asemenea vagoane - goneşte de patru zile pe teritoriul Slovaciei, apoi al General Gouvernementului, ducându-ne spre o destinaţie necunoscută. Acest tren transportă primul lot din cei un milion de evrei din Ungaria, sortiţi pieririi.

Am lăsat în urmă Munţii Tatra. Am trecut în viteză plin Lublin, pentru a ajunge la Cracovia. Aceste două oraşe au devenit celebre în timpul celui de-al doilea război mondial, pentru că aici au fost concentraţi şi exterminaţi cetăţenii antinazişti dn Europa, deportaţi de pe teritoriile cotropite de reprezentanţii „noii ordini europene" .
Plecăm din Cracovia şi, cam după un ceas de drum, trenul se opreşte în faţa unei gări destul de mari, pe al cărei frontispiciu stă scris cu litere gotice: Auschwitz. Numele nu ne spune nimic. Nu auziserăm despre această localitate, nici ca staţie de cale ferată, nici în alt context.
Privind afară printr-o crăpătură din pereţii vagonului, îmi dau seama că în jurul garniturii e forfoteală mare. Santinelele SS, care ne escortaseră până acum, coboară. Locul lor e ocupat de altele noi. Personalul însoţitor de cale ferată, de asemenea, îşi părăseşte posturile. Din frânturi de conversaţie deducem că am ajuns la destinaţie.
Trenul se pune din nou în mişcare şi, după vreo douăzeci de minute, se opreşte şuierând prelung.
Privesc iarăşi printr-o crăpătură din peretele vagonului. De jur împrejur, un şes întins, fără vegetaţie, pământ argilos, gălbui, cum sunt în general terenurile din răsăritul Sileziei. Doar ici-colo un crâng înverzit sau meandrele Vistulei întrerup monotonia peisajului. Câmpul pustiu ce se aşterne în faţa mea este împânzit până la orizont, cu stâlpi de beton aşezaţi în şiruri simetrice. între ei, mai multe rânduri de sârmă ghimpată, fixată în izolaţii de porţelan, iar tăbliţe de avertizare foarte dese semnalează curentul de înaltă tensiune care circulă prin sârmă. îngrădirile din beton formează nişte patrulatere mari, iar în interiorul lor sute şi sute de barăci de lemn, vopsite în verde şi acoperite cu carton gudronat, se înşiră de-a lungul unor străzi lungi şi drepte.
Lângă gardurile de sârmă ghimpată văd nişte siluete purtând haine vărgate de puşcăriaşi. Un grup cară nişte scânduri. Alţii, cu câte o cazma pe umăr, mărşăluiesc în coloană. Mai încolo, unii încarcă  nişte baloturi mari în camioane. Ceea ce caracterizează această aşezare omenească sunt turnurile cu etaje şi situate în jurul ei, la depărtare de vreo treizeci-patruzeci de metri unul de altul. Sunt turnurile de observaţie. în fiecare se află câte un soldat SS în uniformă verde, sprijinit în coate pe o mitralieră aşezată pe un postament.
Acesta este lagărul de concentrare de la Auschwitz. Sau, cum îi zic nemţii - cu preferinţa lor pentru prescurtări - KZ. Se pronunţă Kaţet (Konzentrationslager).
Tabloul nu e încurajator, dar deocamdată curiozitatea îmi înăbuşă frica.
Îmi îndrept priirile către tovarăşii mei de drum. Douăzeci şi şase de medici, opt farmacişti, soţiile, copiii noştri, câţiva bătrâni şi bătrâne ; părinţii colegilor mei. Aşezaţi pe bagaje sau pe pardoseală, cu chipuri ostenite, copleşiţi de griji, privesc în gol. Probabil presimţirile rele i-au toropit într-atât încât nici emoţia soirii nu-i poate scoate din apatie. Unii dintre copii dorm, câţiva ciugulesc din resturile de merinde, mai ales pâine, iar cei cărora nu Ie-a mai rămas decât asta zadarnic încearcă să-şi umezească buzele crăpate, cu limba uscată de foame şi de sete.
Nisipul scârţâie sub paşi greoi. Comenzi răsunătoare întrerup monotonia aşteptării. încep să se desfacă lacătele ce ferecau vagoanele. Uşa vagonului nostru se dă la o parte şi, în aceeaşi clipă, răsună ordinul: „Geamantanele rămân pe loc; toată lumea coboară cu bagajul de mână ! " De la înălţimea de un metru şi jumătate sărim pe peron, apoi ne prindem în braţe copiii şi femeile care sar din vagon. Fără întârziere, primim ordin să ne aliniem de-a lungul trenului.
în faţa noastră stă un tânăr ofiţer SS, cu cizme de lac şi rozetă de aur. Pare să dea instrucţiuni soldaţilor ce-i aşteaptă ordinele. Nu cunosc încă gradele de SS, dar după banderola cu insigna lui Aesculap de pe braţul său, bănuiesc că este medic.
Mai târziu am aflat că ofiţerul era SS Hauptsturmführer-ul doctor Mengele, medic-şef al lagărului de concentrare de la Auschwitz. Este prezent pe rampă la sosirea fiecărui tren, întrucât el face selecţia materialului uman.
În câteva minute trecem prin toate etapele operaţiei de selecţie. Continuarea o vom afla mai târziu, fiecare după soarta lui.
Începe trierea. Santinelele SS ne separă în grabă de-o parte bărbaţii, de alta femeile şi copiii sub vârsta de paisprezece ani, care rămân cu mamele lor.
Astfel şirul lung din faţa garniturii se împarte în două. Suntem cuprinşi de spaimă. Ne-am rupt de familiile noastre. îngrijoraţi, întrebăm santinelele, care ne liniştesc explicându-ne că aici aşa e rânduiala: ne duc la baie, apoi la dezinfecţie şi după aceea vom fi iarăşi împreună cu ai noştri
Până se isprăveşte împărţirea pe categorii a patru mii de suflete, am avut timp să privesc în jurul meu. în lumina soarelui ce asfinţeşte, se conturează mai clar tabloul pe care îl zărisem printre scândurile vagonului. De aici perspectiva e mai largă. Primul lucru ce-mi atrage atenţia şi aproape că nu mă lasă să mă uit la altceva este un enorm coş de fum, de formă pătrată, subţiat către vârf, care se înalţă din extremitatea unei clădiri uriaşe, cu două etaje - parcă ar fi o uzină - construită din cărămidă roşie.
Ciudată formă are acest coş de fabrică ! Ceea ce mă intrigă este coloana de flăcări înaltă de vreo opt-zece metri ce se ridică printre paratrăsnetele aşezate la cele patru colţuri ale coşului. Stau şi mă întreb: oare ce bucătărie infernală o fi aceasta, încât are nevoie de un foc atât de mare ? Răspunsul îl găsesc fără întârziere: mă aflu în ţara crematoriilor, în Germania, unde am trăit zece ani ca student şi apoi ca medic. Încă din vremea aceea ştiam că până şi în oraşele cele mai mici există câte un crematoriu.
Aşadar, acesta este un crematoriu ! Nu departe de el văd altul, apoi, ascunsă într-un parc, descopăr şi o a treia clădire asemănătoare, cu acelaşi coş ce scuipă flăcări.
Vântul aduce fumul spre noi. Simt în nări un miros greţos de carne arsă şi de păr pârlit. Medicii cunosc bine acest miros! Miasme cu iz de acroleină pe care le emană, când arde, carnea de om ; parcă ar fi miros de lumânări fabricate în seu de hoituri.
Motive de frământare nu-mi lipsesc. Dar urmează etapa a doua a selecţiei. Noi toţi: bărbaţi, femei, copii, defilăm în monom în faţa comisiei de selecţie. La un semn al medicului selecţionator - de data aceasta îi zic pe nume, doctor Mengele - ne aşezăm în rândul din dreapta sau în cel din stânga, lată-ne împărţiţi în două grupe. După cum observ, în stânga se înşiră mai ales bătrâni, infirmi, bărbaţi debili, femei şi copii sub vârsta de paisprezece ani. La dreapta e grupul celor capabili de muncă. Printre aceştia îmi zăresc soţia şi fetiţa de cincisprezece ani. Nu ni se mai oferă prilejul să vorbim. Ne facem doar semne.
Bolnavii şi bătrânii care nu pot umbla şi cei suferinzi de boli mintale sunt încărcaţi în camioane cu cruce roşie. Câţiva colegi de-ai mei, medici, cer să fie urcaţi şi ei în camion. Porneşte mai întâi coloana de automobile. Urmează apoi grupul din stânga, în rânduri de câte cinci. Păşesc încet, păziţi de câţiva soldaţi SS. Intră pe o alee cu pomi şi peste câteva clipe dispar din văzul nostru. Grupul din dreapta rămâne pe loc. Doctorul Mengele ordonă ca medicii să se adune separat. După ce ne-am despărţit de ceilalţi, se apropie de grupul ce număra cam cincizeci de medici şi ordonă să se prezinte cei care şi-au făcut studiile în universităţile germane, cunosc perfect anatomia patologică şi au noţiuni de medicină legală.
„Luaţi bine seama - ne spune - să faceţi faţă cerinţelor, astfel..." urmează un gest ameninţător şi atotgrăitor. Privesc la dreapta, privesc la stânga, mă uit la colegii mei. Să nu fie nici un specialist printre ei ? Să se fi speriat de ameninţare ? Nu se prezintă nimeni. Fie ce-o fi ! Eu m-am decis. Ies din coloană, mă opresc în faţa doctorului Mengele şi-mi spun numele. Mă supune unui amplu interogatoriu: unde mi-am făcut studiile, unde şi cu ce profesor am învăţat anatomia patologică, unde am dobândit noţiuni de specialitate, câtă vreme am lucrat în această specialitate şi altele asemenea. Răspunsurile mele precise, probabil, l-au satisfăcut, întrucât imediat m-a scos din grup. Colegilor mei Ie-a poruncit să treacă în grupul din dreapta, apoi Ie-a ordonat să pornească împreună cu ceilalţi, deocamdată pe drumul vieţii spre lagăr. Acum pot spune ceea ce atunci încă nu ştiam; grupul din stânga, la câteva minute după ce a plecat, a intrat pe poarta unuia dintre crematorii. Iar de-acolo nu se mai întorcea nimeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu